Repülés előtt és után - parkolás a repülőtéren

Úgy gondoljuk, hogy repülés előtt és után az egyik legfontosabb dolog a parkolás megoldása. Szeretnénk megosztani néhány tapasztalatot és tanácsot a repülőtéri parkolással kapcsolatban azok számára, akik repülésre készülnek.

A hosszabb utak előtt mindig érdemes előre utánajárni a repülőtéri parkolási lehetőségeknek. Manapság már szinte minden nagyobb repülőtéren található többféle parkoló, attól függően, hogy milyen hosszú időre szeretnénk autónkat ott hagyni. Vannak rövid és hosszú távú parkolók, fedett és nyílt parkolók is.

A rövid távú parkolók általában a terminálokhoz közelebb helyezkednek el, így kényelmesebb a transzfer az autótól a check-in pulthoz. Ezek a parkolók azonban drágábbak, tehát ha csak 1-2 napra megyünk, megéri ezeket választani a könnyebb megközelítés miatt.

Hosszabb utakra érdemes a repülőtér szélén található olcsóbb parkolókat igénybe venni. Itt már általában buszokkal vagy más transzferrel lehet eljutni a terminálokig, de néhány napos parkolás esetén az árkülönbözet jelentős lehet. Feltétlenül érdemes ezeket előre kiböngészni az adott repülőtér weboldalán.

A fedett parkolók drágábbak, és nem mindig szükségesek. Rövidebb utaknál a nyílt parkolók is megfelelőek lehetnek. Fontos nézni az időjárás-előrejelzést, és aszerint dönteni.

Az autót érdemes biztonságosan lezárni, riasztóval ellátni. Értéktárgyakat pedig semmiképp ne hagyjunk az utastérben. A parkolók ugyan őrzöttek, de a fokozott óvatosság ilyen helyeken nem árt.

Milyen típusú parkolók találhatók a repülőtereken, és miben különböznek ezek?

A repülőtereken többféle parkolótípus közül választhatunk. A rövid és hosszú távú parkolók a parkolási időtartam szerint különböznek. A rövid távú parkolók általában közelebb vannak a terminálokhoz, így kényelmesebb a transzfer, viszont drágábbak. A hosszú távú parkolók olcsóbbak, de távolabb találhatók, transzferbusszal vagy más járattal lehet eljutni innen a terminálokig. Emellett vannak fedett és szabadtéri parkolóhelyek is. A fedettek védelmet nyújtanak az időjárási elemek ellen, míg a szabadtérieken ez nincs így. A fedett parkolók általában drágábbak.

Mire érdemes figyelni a repülőtéri parkolók igénybevételekor?

Érdemes előre tájékozódni a parkolási lehetőségekről és árakról az adott repülőtér weboldalán. Fontos megfontolni, mekkora távolságra lesz a parkoló a termináltól, mennyi idő alatt tudunk átjutni. A parkolási időtartamtól függően érdemes mérlegelni a rövid vagy hosszú távú parkolók között. Időjárás szempontjából a fedett parkolók előnyösebbek lehetnek. A parkolókban érdemes fokozottan ügyelni értékeinkre, a biztonsági előírások betartására. Az autót célszerű riasztóval felszerelni.

Milyen extra szolgáltatásokat érdemes igénybe venni a repülőtéri parkolás során?

A repülőterek parkolói ma már számos extra szolgáltatást kínálnak a kényelem fokozása érdekében. Érdemes lehet igénybe venni például a közvetlen terminálbuszt, így gyorsan át tudunk jutni a parkolóból. Mosatás, külső-belső takarítás szolgáltatást is szoktak biztosítani. Az autó átvizsgálása, karbantartása is kérhető. Emellett léteznek csomagmegőrző szolgáltatások is. Ezekért az extrákért általában felárat számolnak fel. De a kényelemért és időmegtakarításért megéri.

parkolás a repülőtéren Reptéri parkoló
összes bejegyzés megtekintése